Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 31 mai 2021

Franța și Germania doresc un acord în privința reformei fiscale internaționale în vara aceasta

La 26 mai, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, și omologul său din Germania, Olaf Scholz, au declarat că un acord privind reforma fiscală internațională este fezabil până la summitul G20 din luna iulie. Bruno Le Maire a subliniat că trebuie îndeplinite trei condiții pentru a obține un acord internațional: (i) un acord cuprinzător privind pilonul 1 al reformei (impozitarea economiei digitale) și pilonul 2 (impozitarea minimă); (ii) o rată minimă de impozitare „fiabilă”, precum cea propusă de SUA, de 15%; (iii) includerea tuturor companiilor digitale majore în pilonul 1. Olaf Scholz a mai afirmat că este încrezător în faptul că reforma fiscală internațională va fi introdusă și la nivelul UE, deși unele state membre, precum Irlanda, sunt încă sceptice în privința acestui fapt.

Decizia privind CbCR public va fi prezentată la 1 iunie

La 26 mai, reprezentanții permanenți ai statelor membre UE (Coreper) au oferit președinției portugheze a Consiliului UE un mandat revizuit. Acesta prevede o obligație de dezagregare a datelor contabile care se va aplica activităților companiilor relevante (companii europene sau filialelor unor grupuri străine cu o cifră de afaceri anuală de peste 750 de milioane de euro) desfășurate cu țări terțe aflate pe lista „neagră” a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale și cu țări terțe care s-au aflat pe lista „gri” a jurisdicțiilor care s-au angajat să își îmbunătățească cooperarea fiscală pe termen de trei ani consecutivi. După ce au susținut propunerea de dezagregare a datelor contabile aplicabilă tuturor activităților întreprinse în afara UE, europarlamentarii au recunoscut în cadrul primei sesiuni de negociere interinstituțională că este necesar un compromis pe această temă. La 1 iunie, negociatorii din partea Parlamentului European și a Consiliului UE se vor reuni pentru a discuta acest subiect și există posibilitatea obținerii unui acord interinstituțional cu acest prilej.

Acord în privința revizuirii directivei privind impozitarea energiei

La 22 mai, miniștrii de finanțe ai UE s-au reunit pentru a discuta despre taxele de mediu. Conform vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, statele membre UE au căzut de acord în privința următoarelor chestiuni: taxele de mediu pot încuraja utilizarea sustenabilă a resurselor, pot aduce beneficii economice, sociale și de sănătate, pot extinde baza fiscală și pot încuraja reducerea impozitelor pe veniturile salariale. La 14 iulie, Comisia va publica pachetul legislativ Fit for 55 care va cuprinde măsuri fiscale precum revizuirea Directivei privind impozitarea energiei (care a rămas neschimbată din 2003). Pachetul legislativ va include și o propunere privind un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), care ar trebui să faciliteze evitarea relocării unor industrii în afara UE prin creșterea costului de import al bunurilor produse de aceste industrii în țările terțe cu o legislație privind protecția mediului mai puțin strictă decât cea a UE. Mecanismul ar trebui să fie introdus treptat și va viza doar anumite industrii, precum industria cimentului, industria energiei electrice și industria îngrășămintelor. Pentru ca acest mecanism să se alinieze normelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) va fi necesară eliminarea treptată a cotelor de emisii de CO2 din sectoarele vizate.

Comisia Europeană sugerează utilizarea tehnologiei blockchain pentru asigurarea conformității fiscale

La 25 mai, subcomisia FISC din cadrul Parlamentului European a organizat o întrunire publică intitulată Rolul tehnologiei în reducerea fraudei și în simplificarea conformității fiscale, la care au luat parte Vincent Drezet (expert fiscal, fost secretar general în cadrul Syndicat National Solidaires Finances Publiques), Peter Green (membru al Forumului privind administrația fiscală din cadrul OECD), Stefka Dzhumalieva (directorul departamentului pentru „sisteme fiscale și guvernanță digitală” din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală – DG TAXUD) și Momchil Sabev (directorul departamentului pentru „administrație fiscală și combaterea fraudei fiscale” din cadrul DG TAXUD). Vincent Drezet și Peter Green au discutat despre potențialul tehnologiei atât ca instrument care să faciliteze respectarea obligațiilor fiscale de către contribuabili, cât și ca un sprijin în lupta împotriva fraudei și evaziunii fiscale. Cei doi reprezentanți din partea Comisiei Europene, Momchil Sabev și Stefka Dzhumalieva, au împărtășit o serie de idei privind implementarea unor instrumentele digitale pentru administrațiile fiscale naționale, făcând referire în special la posibila utilizare a tehnologiei blockchain și a contractelor inteligente pentru a facilita conformitatea și a reduce frauda fiscală.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

Leave your comment