Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 26 mai 2025

 

Comisia Europeană prezintă noua sa strategie privind piața unică

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 21 mai, noua sa strategie privind piața unică, identificând cele mai împovărătoare 10 bariere în calea dezvoltării pieței unice (așa-numitele Terrible Ten). Deosebit de relevantă pentru această profesie este intenția de a simplifica în mod semnificativ recunoașterea calificărilor profesionale prin standarde de evaluare armonizate și utilizarea instrumentelor digitale. Serviciile de consultanță fiscală sunt identificate în mod explicit ca o profesie strict reglementată, cu un impact economic semnificativ. Comisia intenționează să sprijine statele membre prin orientări și recomandări pentru a evita reglementările inutile care ar putea împiedica investițiile și comerțul. Se propune, de asemenea, facilitarea în continuare a prestării serviciilor transfrontaliere prin armonizarea sistemelor de autorizare și certificare. Comisia Europeană dorește ca prestatorii de servicii deja autorizați sau certificați în temeiul legislației UE într-un stat membru să poată oferi serviciile lor în alte state membre fără a fi necesară o autorizare sau certificare suplimentară. Dacă va fi necesar, până în trimestrul al treilea al anului 2027ar putea fi introdusă o „lege privind prevenirea barierelor din cadrul pieței unice” pentru a preveni apariția de noi obstacole. Strategia include, de asemenea, o propunere pentru „al 28-lea regim” pentru a facilita înființarea digitală de întreprinderi la nivelul UE, care ar putea include și elemente fiscale. În plus, Comisia intenționează să actualizeze Recomandarea sa din 1994 privind transferurile între întreprinderi, ceea ce are mai multe implicații fiscale, și să revizuiască acquisul privind facturarea electronică în achizițiile publice, transformând directiva existentă într-un regulament și făcând standardul UE privind facturarea electronică obligatoriu pentru achizițiile publice. Strategia a fost prezentată atât Consiliului concurenței, cât și Parlamentului European, joi, 22 mai, pentru un prim schimb de opinii.

Al patrulea pachet cu măsuri generale de simplificare

Alături de noua sa strategie privind piața unică, Comisia Europeană a publicat miercuri, 21 mai, un nou pachet cu măsuri generale de simplificare, care introduce o definiție a întreprinderilor mici cu capitalizare medie, și anume, întreprinderile cu mai puțin de 750 de angajați și cu o cifră de afaceri de până la 150 de milioane de euro sau cu active totale de până la 129 de milioane de euro. Acest al patrulea pachet cu măsuri generale de simplificare va reduce sarcina administrativă pentru întreprinderile din UE prin extinderea excepțiilor aplicabile IMM-urilor la întreprinderile mici cu capitalizare medie, prin eliminarea obligației de a furniza documentația privind conformitatea produselor în format fizic, pe hârtie, dând întreprinderilor posibilitatea de a furniza instrucțiuni de utilizare în format digital și prin furnizarea unei soluții pentru produsele care nu pot fi puse pe piață din cauza lipsei de standarde. Strategia prevede amendamente specifice la opt acte legislative cheie ale UE. Acestea acoperă domenii precum protecția datelor, apărarea comerțului, piețele financiare, sustenabilitatea mediului și reziliența infrastructurilor critice. Comisia Europeană a anunțat că vor urma alte propuneri de măsuri generale de simplificare, printre care un pachet general digital menit să simplifice legislația privind piața unică și în domeniul digital și un pachet general privind mediul, care să faciliteze respectarea obligațiilor în special în ceea ce privește responsabilitatea extinsă a producătorilor (EPR).

Comisia Europeană prezintă ultimele noutăți privind eforturile de simplificare fiscală în cadrul audierii publice a CESE

Miercuri, 21 mai, Comitetul Economic și Social European (CESE) a organizat o audiere publică intitulată Simplificarea cadrului fiscal: Propuneri pentru societatea civilă. În cadrul evenimentului, Bernardus Zuijdendorp, șeful unității responsabile de impozitarea întreprinderilor din cadrul DG TAXUD a Comisiei Europene, a prezentat abordarea Comisiei și progresele înregistrate în cadrul inițiativei sale de simplificare fiscală. Bernardus Zuijdendorp a detaliat două direcții principale ale proiectului. Prima presupune o cartografiere cuprinzătoare a legislației UE existente în domeniul impozitării directe. Aceasta include o revizuire a diverselor directive, cum ar fi Directiva privind dobânzile și redevențele, Directiva privind societățile-mamă și filialele, Directiva privind fuziunile, Directiva privind cooperarea administrativă (DAC) de la DAC1 la DAC7, Directiva privind evitarea obligațiilor fiscale (ATAD) I și II, Directiva privind mecanismul de soluționare a litigiilor și Directiva privind pilonul doi. El a menționat, de asemenea, că eforturile de simplificare se vor extinde și la impozitarea indirectă. Al doilea flux de lucru se concentrează pe evaluări și studii menite să sprijine agenda de simplificare. Acestea includ o evaluare a DAC, care a început în 2023 și urmează să fie publicată în 2025, precum și o evaluare a ATAD, lansată în 2024 și prevăzută pentru sfârșitul anului 2025. Următorii pași implică reuniuni cu statele membre în vara acestui an pentru a discuta propunerile potențiale și a stabili prioritățile pentru o inițiativă care va fi lansată în 2026. Henrik Paulander, șeful sectorului pentru schimbul de informații din cadrul DG TAXUD, a prezentat o actualizare a eforturilor de simplificare ale DAC. El a subliniat obiectivele de reducere a sarcinilor administrative atât pentru entitățile raportoare, cât și pentru autoritățile fiscale, prin minimizarea dispozițiilor care se suprapun, simplificarea proceselor și introducerea unor instrumente și îndrumări comune. Reforma vizează, de asemenea, îmbunătățirea clarității, coerenței și utilității informațiilor partajate în cadrul DAC, a afirmat acesta. Toate prezentările speakerilor vor fi disponibile online.

Președinția poloneză propune integrarea UNSHELL în DAC6

Președinția poloneză a Consiliului UE ar avea în vedere o propunere de integrare a unor elemente din proiectul de directivă UNSHELL – care vizează combaterea utilizării abuzive a entităților fictive – în cadrul general DAC6 existent, în loc să adopte UNSHELL ca directivă independentă. Această propunere urmează să fie discutată în cadrul următoarei reuniuni a Grupului de lucru pentru chestiuni fiscale, care va avea loc marți, 27 mai. Cea mai recentă abordare UNSHELL, discutată în noiembrie 2024, este destul de diferită de propunerea inițială. Nu mai stabilește un test al fondului economic pentru a determina dacă o entitate este sau nu una fictivă, ci mai degrabă semne distinctive care ar determina entitățile care le prezintă să raporteze autorității fiscale în fiecare an, în declarația lor fiscală, semnele distinctive pe care le prezintă. Într-o notă, Președinția ar sugera acum că entitățile considerate cu risc ridicat în temeiul criteriilor UNSHELL ar putea intra deja în domeniul de aplicare al dispozițiilor de raportare din DAC6 pentru acordurile fiscale agresive transfrontaliere. Ca atare, menținerea unor obligații separate în cadrul ambelor cadre generale ar putea avea ca rezultat raportarea duplicată, creșterea sarcinilor administrative și de conformitate și un impact negativ asupra competitivității pieței interne a UE. În conformitate cu agenda mai largă a UE privind simplificarea fiscală, Președinția poloneză ar susține, prin urmare, că obiectivele UNSHELL ar putea fi atinse în mod eficient prin rafinarea sau clarificarea caracteristicilor DAC6 existente.

Comisia Europeană rămâne prudentă cu privire la un impozit minim la nivelul UE pentru persoanele fizice cu avere mare

Ca răspuns la o întrebare scrisă adresată de eurodeputatul Fabio de Masi, Comisia Europeană a recunoscut luni, 19 mai, propunerea Observatorului fiscal al UE privind un impozit minim la nivelul UE pentru persoanele cu avere foarte mare și a legat-o de eforturile globale mai ample susținute de președinția braziliană a G20. Deși Comisia nu a aprobat în mod explicit propunerea Observatorului, aceasta a subliniat necesitatea unor sisteme de impozitare mai echitabile și progresive și respectarea principiului suveranității fiscale între statele membre. Aceasta subliniază diversitatea actuală a impozitării veniturilor din avere și din capital în întreaga UE și prezintă condiții prealabile, cum ar fi îmbunătățirea schimbului de informații privind beneficiarii reali și privind bunurile imobiliare, pentru orice acțiune unificată. Pentru a aprofunda înțelegerea sa, Comisia a inițiat în decembrie 2024 un studiu cuprinzător privind impozitele pe avere, ale cărui concluzii sunt așteptate până la sfârșitul anului 2025. Acest studiu își propune să evalueze fezabilitatea și eficacitatea unor astfel de taxe atât în contextul UE, cât și în cel din afara UE. În plus, Comisia continuă să monitorizeze impactul sistemelor fiscale utilizând instrumentul EUROMOD pentru a evalua modul în care sistemele fiscale și de beneficii afectează distribuția veniturilor și stimulentele de muncă. Deși sprijină continuarea explorării, Comisia a rămas prudentă, subliniind mai întâi necesitatea unor date solide.

Următoarele activități ale subcomisiei FISC

Subcomisia FISC a Parlamentului European va efectua o misiune în Abu Dhabi și Dubai în perioada 26-28 mai 2025, condusă de președintele subcomisiei pentru chestiuni fiscale Pasquale Tridico (stânga, Italia). Delegația se va întâlni cu înalți oficiali din Emiratele Arabe Unite, inclusiv cu ministrul de stat pentru afaceri financiare și cu membri ai Consiliului Național Federal, pentru a discuta aspectele-cheie în domeniul impozitării internaționale, al transparenței fiscale și al luptei împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale. Agenda va trata, de asemenea, implementarea de către EAU a reformelor fiscale ale OCDE/G20, atractivitatea sa pentru întreprinderile multinaționale și persoanele cu avere mare, precum și progresul său privind buna guvernanță fiscală și standardele de combatere a spălării banilor. Săptămâna următoare, subcomisia FISC se va întruni marți, 3 iunie, la Bruxelles, pentru următoarea sa reuniune, care va cuprinde un atelier de lucru privind impozitarea sectorului financiar al UE și un schimb de opinii, care nu va fi public, cu Trezoreria SUA privind politica fiscală internațională în cadrul noii administrații americane.

UE și Marea Britanie sunt de acord să lucreze pentru a-și conecta sistemele de comercializare a certificatelor de emisii

UE și Regatul Unit au anunțat că vor depune eforturi pentru a-și conecta sistemele de comercializare a certificatelor de emisii (ETS-urile) în cadrul unui summit comun care va avea loc luni, 19 mai, la Londra, printre anunțurile de cooperare în alte domenii, cum ar fi securitatea și apărarea, sănătatea, energia, justiția și migrația neregulamentară. Declarația, emisă la sfârșitul summitului, promite derogări reciproce de la mecanismele de ajustare la frontieră în funcție de carbon ale fiecărei părți și ar trebui să acopere sectoare de activitate, inclusiv generarea de energie electrică, generarea de căldură industrială, industrie, transport maritim și aviație, cu o procedură care urmează să fie instituită pentru a se extinde la sectoare suplimentare. Declarația comună a subliniat faptul că legătura nu va împiedica capacitatea uneia dintre părți de a urmări obiective climatice mai ambițioase, aliniindu-se la angajamentele internaționale.

Platforma fiscală globală publică principiile de reformare a stimulentelor fiscale

Marți, 20 mai, Platforma pentru colaborare în domeniul fiscal – o inițiativă comună a FMI, OCDE, ONU și Banca Mondială – a lansat principii actualizate pentru a îndruma factorii de decizie politică în proiectarea unor stimulente fiscale eficiente care să evite denaturarea economică și pierderea veniturilor. Raportul prezintă șase principii ambițioase care îndeamnă guvernele să justifice stimulentele prin demonstrarea faptului că acestea aduc beneficii sociale mai ample, dincolo de câștigurile private. Acesta subliniază transparența, recomandând evaluări clare ale costurilor, prevederi privind caducitatea și garanții împotriva abuzurilor, cum ar fi limitele stimulentelor bazate pe profit care riscă să faciliteze evitarea obligațiilor fiscale. Stimulentele trebuie să se alinieze la normele fiscale globale, inclusiv la impozitul minim global, și să fie simple, direcționate și supuse supravegherii continue de către ministerele de finanțe și legislaturi, se arată în raport. Raportul solicită ca toate stimulentele să fie codificate în lege, susținute de măsuri anti-abuz și administrate fără a renunța la standardele de conformitate. Cooperarea eficace între agenții, raportarea cheltuielilor publice și evaluările periodice ale politicilor sunt, de asemenea, recomandări esențiale.

Conferința ETAF din 3 iunie 2025, de la Bruxelles: save the date!

3 iunie 2025

Conferința ETAF

Simplificare fără diluarea sistemului fiscal al UE

14.00-17.30

la Hotel Renaissance Rue du Parnasse 19, 1050, Bruxelles

Programul conferinței

14:30 – Deschidere: Philippe Arraou, președintele ETAF

14:40 – Primul panel de discuțiiSimplificare: ce și cum? Angajament politic, concepte-cheie și înțelegere comună

  • Maria Elena Scoppio, Director pentru impozitare indirectă și administrarea fiscală, DG TAXUD, Comisia Europeană;
  • Eurodeputatul Kira Marie Peter-Hansen (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Danemarca), vicepreședinte, Subcomisia FISC, Parlamentul European;
  • Eurodeputatul Michalis Hadjipantela (PPE, Cipru), raportor pentru proiectul de raport al PE Rolul normelor fiscale simple și al fragmentării fiscale în competitivitatea europeană;
  • Christian Böke, profesionist contabil și consilier fiscal (DStV) și președinte al Asociației consilierilor fiscali din Saxonia Inferioară și Saxonia-Anhalt.

Moderator: Saim Saeed, jurnalist fiscal, Bloomberg Tax

16:00 – Al doilea panel de discuțiiDAC: un studiu de caz în materie de simplificare

  • Henrik Paulander, Director al Sectorului de Cooperare Administrativă, DG TAXUD, Comisia Europeană;
  • Angie Clocheret, profesionist internațional în domeniul fiscal al Administrația Generală pentru Expertiză Strategică și Sprijin al SPF Finances din Belgia;
  • Pieter Baert, Analist de politici pentru Serviciul de cercetare al Parlamentului European (DG EPRS);
  • Philippe Van Clooster, consilier fiscal certificat și membru al Consiliului ITAA.

Moderator: Elodie Lamer, Jurnalist fiscal, Tax Notes

17.20 – Concluzii prezentate de Philippe Arraou

Limba în care se va desfășura conferința este limba engleză. Va exista interpretare simultană realizată cu AI în limbile franceză, germană, română, maghiară și croată. La înscriere va fi disponibilă și opțiunea de participare online.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.