Au fost stabilite modelul și conținutul formularului Notificării de conformare emise de organul de inspecție fiscală, procedura de notificare și periodicitatea de emitere

 

În Monitorul Oficial nr. 291 din 6 aprilie 2023 a fost publicat OPANAF nr. 420/2023 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Notificare de conformare emisă de organul de inspecție fiscală”, a procedurii de notificare și a periodicității de emitere, precum și pentru modificarea anexei nr. 1.a la OPANAF nr. 3.711/2015 privind modelul și conținutul formularelor și documentelor utilizate în activitatea de inspecție fiscală. Potrivit actului normativ, notificarea de conformare emisă de organul de inspecție fiscală, se transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtiv a fi selectați pentru inspecție de către organul de inspecție fiscală competent, în baza prevederilor art. 121din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Notificarea se emite de organul de inspecție fiscală competent pentru efectuarea inspecției fiscale la contribuabilul/plătitorul vizat, în baza analizei de risc primite de la structurile cu atribuții din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și/sau în baza analizelor proprii efectuate. Notificarea se emite ori de câte ori, ca urmare a analizei de risc, sunt identificate noi riscuri fiscale care nu au fost notificate anterior și nici nu au făcut obiectul controalelor fiscale.

Notificările de conformare pot fi transmise lunar, trimestrial, semestrial sau anual, raportat la perioada fiscală corespunzătoare impozitului, taxei, contribuției în care a fost identificat riscul fiscal.

Nu este necesară emiterea notificării în situația în care, potrivit prevederilor legale în vigoare, inspecția fiscală este necesară pentru soluționarea unor cereri ale contribuabilului sau efectuarea inspecției fiscale este prevăzută în mod expres în alte acte normative. De asemenea nu este necesară emiterea notificării în situațiile descrise de prevederile art. 122 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, respectiv: a) în cazul contribuabililor/plătitorilor aflați în procedura insolvenței; b) în situația în care, ca urmare a unui control inopinat, se impune începerea imediată a inspecției fiscale; c) pentru extinderea inspecției fiscale la perioade sau creanțe fiscale, altele decât cele cuprinse în avizul de inspecție fiscală inițial; d) în cazul refacerii inspecției fiscale ca urmare a unei decizii de soluționare a contestației; e) în cazul unor cereri ale contribuabilului/plătitorului pentru a căror soluționare, ca urmare a analizei de risc, este necesară efectuarea inspecției fiscale.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.