Principalele concluzii ale ultimei ședințe din acest an a Grupului Consultativ pentru Practici Mici și Mijlocii din cadrul IFAC

 

În zilele de 24 și 25 octombrie a avut loc a patra ședință din anul 2022 a Grupului Consultativ pentru Practici Mici și Mijlocii (SMPAG) din cadrul Federației Internaționale a Contabililor (IFAC). CECCAR a fost reprezentat la reuniune de Oana Nicorescu, consultant tehnic în acest comitet. Oana Nicorescu este expert contabil, membru CECCAR de peste 20 de ani și managing partner al unei societăți de expertiză contabilă.

În cadrul acestei întâlniri, participanții au adus în discuție implicarea practicilor mici și mijlocii (PMM-uri) în pregătirea rapoartelor de sustenabilitate și modul în care organizațiile profesionale pot contribui la pregătirea profesioniștilor contabili pentru a răspunde noilor provocări.

Tendința actuală a mediului investițional este una clară, investitorii fiind principalii interesați de raportări complexe, de înaltă calitate, transparente, fiabile și comparabile din partea companiilor cu privire la climă și alte aspecte de mediu, sociale și guvernanță (ESG).

La 3 noiembrie 2021, Administratorii Fundației IFRS au anunțat crearea unui nou consiliu normalizator de standarde – Consiliul pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB) – pentru a ajuta la îndeplinirea acestei cereri. Obiectivul  este ca ISSB să furnizeze o bază globală cuprinzătoare de standarde în materie de sustenabilitate, care să ofere investitorilor și altor participanți la piața de capital informații despre riscurile și oportunitățile companiilor în materie de sustenabilitate, ajutându-i astfel să ia decizii informate.

În acest context, profesia contabilă devine lider în ceea ce privește raportările ESG, contribuind la susținerea piețelor financiare si a economiilor puternice și sustenabile.

PMM-urile trebuie să fie pregătite să răspundă cererii pieței pentru acest tip de raportări, iar organismele profesionale au făcut deja pași importanți în susținerea pregătirii acestora.

  • În 2021, IFAC a emis publicația Informații privind sustenabilitatea pentru întreprinderile mici: Oportunitatea pentru practicieni, care pune în evidență beneficiile pentru întreprinderile mici de a dispune de informații în materie de sustenabilitate accesibile și fiabile, printre care se numără, printre altele, adoptarea unor decizii informate, îmbunătățirea gestionării strategice și a riscurilor. De asemenea, aceasta tratează gama de servicii care ar putea fi furnizate de către PMM-uri clienților, inclusiv servicii de consultanță, raportare, misiuni pe baza procedurilor convenite (agreed-upon procedures – AUP) și servicii de asigurare.
  • În decembrie 2021, IFAC și EFAA au găzduit un webinar axat pe sustenabilitate și oportunitățile pe care aceasta le creează pentru PMM-uri. Evenimentul a prezentat exemple ale unor firme mici care au început deja să ofere servicii pentru raportarea informațiilor în materie de sustenabilitate și care au primit deja cereri de la clienții lor în acest sens.
  • Accountancy Europe a lansat o serie de puncte de vedere ale unor profesioniști contabili din IMM-uri:
  1. Practitioners Help SMEs Go Green;
  2. Taking up the Sustainability Challenge to Help SMEs;
  3. Sustainability Matters for the New Generation.
  • Chartered Accountants of Ireland a publicat ghidul Sustainability for Small Businesses – A Guide, care descrie riscurile în materie de sustenabilitate, discută oportunitățile pentru companii pe care le creează integrarea sustenabilității, furnizează studii de caz și exemple de moduri în care acestea pot deveni mai sustenabile.
  • IFAC a lansat recent o pagină web dedicată sustenabilității care evidențiază sprijinul disponibil profesioniștilor contabili pentru a-și extinde cunoștințele în materie de sustenabilitate.

În cadrul întâlnirii SMPAG s-au discutat și alte potențiale inițiative care ar putea sprijini PMM-urile să-și extindă activitatea în această arie aflată în expansiune:

  • Prezentarea în secțiunea Knowledge Gateway a site-ului IFAC a unor exemple/studii de caz de PMM-uri care oferă diferite servicii în materie de sustenabilitate.
  • Promovarea de exemple de rapoarte de sustenabilitate pentru IMM-uri și studii de caz care explorează valoarea și beneficiile acestora pentru afaceri.
  • Stabilirea de grupe de lucru în domeniul sustenabilității  pentru a analiza toate publicațiile și inițiativele actuale și pentru a sugera orice recomandări pentru lacune care ar putea fi acoperite, inclusiv modul în care PMM-urile pot adopta sustenabilitatea în propriile practici.
  • Lansarea unei inițiative de cercetare pentru a obține o înțelegere mai profundă și mai largă a practicilor de afaceri și a raportării în materie de sustenabilitate în IMM-uri. În cadrul cercetării ar putea fi abordate întrebări fundamentale despre cum ar putea funcționa raportarea de sustenabilitate pentru IMM-uri. De exemplu, care sunt factorii de afaceri, industrie, la nivel național sau internațional, care facilitează responsabilitatea și raportarea eficientă și eficace a IMM-urilor în materie de sustenabilitate?

Poziția CECCAR în calitate de membru al IFAC aduce valoare adăugată profesiei contabile din România, fiind parte din vocea globală a profesiei contabile, stabilind, împreună cu partenerii internaționali, strategiile și tendințele din cadrul profesiei.  

CECCAR susține implicarea profesiei contabile în pregătirea rapoartelor de sustenabilitate prin punerea la dispoziția membrilor de materiale și resurse utile în domeniu: Raportare Integrată.