ONPCSB a publicat Recomandările FATF – Standardele internaționale privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului și proliferării

 

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a publicat, pe site-ul instituției, Recomandările FATF – Standardele internaționale privind combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului și proliferării. Recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF) prevăd un cadru comprehensiv și conform de măsuri, pe care țările trebuie să le implementeze în vederea combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului, precum și a finanțării proliferării armelor de distrugere în masă.

În acest context amintim că CECCAR a tradus în limba română și a publicat Îndrumările cu privire la o abordare bazată pe riscuri pentru profesia contabilă, elaborate de FATF, ce au scopul de a sprijini implementarea recomandărilor FATF de către profesioniștii contabili.

Țările au diverse cadre legislative, administrative și operaționale și diferite sisteme financiare, astfel încât nu este posibil ca toate să ia măsuri identice pentru combaterea acestor amenințări. Din acest considerent, Recomandările FATF prevăd măsurile esențiale pe care țările trebuie să le aplice pentru: ▪ a identifica riscurile și a dezvolta politicile și coordonarea, la nivel național; ▪ a cerceta infracțiunile de spălare a banilor, finanțare a terorismului și finanțare a proliferării; ▪ a aplica măsuri preventive în sectorul financiar și alte sectoare desemnate; ▪ a stabili competențe și responsabilități pentru autoritățile competente (de exemplu autoritățile de investigare, de aplicare a legii și de supraveghere) și alte măsuri instituționale; ▪ a facilita cooperarea internațională.

Cele 40 de Recomandări originale ale FATF au fost elaborate în anul 1990, ca o inițiativă de a combate încercările de utilizare improprie a sistemelor financiare de către persoane care spălau banii proveniți din traficul de droguri. În anul 1996, Recomandările au fost revizuite pentru prima dată, pentru a evidenția evoluția trendurilor și tehnicilor de spălare a banilor (SB), și pentru a extinde scopul acestora dincolo de spălarea banilor proveniți din droguri. În octombrie 2001, FATF și‐a extins mandatul pentru a putea aborda aspectele legate de finanțarea terorismului și a organizațiilor teroriste, făcând pași importanți în vederea elaborării celor Opt (ulterior Nouă) Recomandări Speciale privind Finanțarea Terorismului. Recomandările FATF au fost revizuite, a doua oară, în anul 2003, și acestea, alături de Recomandările Speciale, au fost aprobate de 180 țări, în prezent fiind universal recunoscute ca standarde internaționale pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (CSB/CFT).

Citește mai multe în CECCAR Business Magazine.